imkanlar
MTSonNAS Projesi Kabul Edildi!

MSCA Postdoctoral Fellowships Çağrısı Kapsamında MTSonNAS Projesi Kabul Edildi!

Horizon Europe Programı kapsamında yer alan Marie Sklodowska Curie Alanı Postdoctoral Fellowships Çağrısı kapsamında Doç. Dr. Tuğçe Katipoğlu Yazgan’ın, İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hayrettin Güçlü İnsel’in süpervizörlüğünde, “Application of a New Kinetic Microbial Theory-Microbial Transition State- on Enriched Nitrifying Activated Sludge Model – MTSonNAS” projesi kabul edilmiştir.

Geleneksel mühendislik modelleri olarak bilinen Aktif Çamur Modelleri, atıksu arıtma sistemlerinin tasarım, işletime ve optimizasyonunda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu modeller bir dizi deneysel şarta bağlı parametrenin simülasyon ve kalibrasyonu ile mikrobiyal büyüme tahmin edilmektedir. Yakın zamanda mikrobiyal büyümeyi termodinamik dengelere ve istatistiksel fiziğe dayandıran Mikrobiyal Araduru Kuramı (MAK) yaklaşımı ortaya atılmıştır. Bu teorinin atıksu arıtma sistemleri gibi karışık mikrobiyal kültürlerin üzerinde doğrulanma çalışmaları devam etmektedir.

MTSonNAS projesi ile MGD yaklaşımı kullanılarak atıksu arıtımında yer alan karışık mikrobiyal kültürü oluşturan farklı fonksiyonel grupların kirleticilerin varlığında büyümelerinin incelenmesi hedeflenmektedir. Proje çıktıları doğal ve mühendislik alanında gerçekleşen mikrobiyal büyüme proseslerinin daha iyi anlaşılması ve kontrol edilmesine katkıda bulunacaktır. İnhibisyon kinetiğinin belirlenmesi ile endüstriyel prosesler sonucu oluşan kirliliğin giderilmesi ve MAK yaklaşımının geliştirilerek daha karmaşık biyolojik sistemlerde kullanılması için gelişme kaydedilecektir.