imkanlar
“ECHO” Projesi

“Efficient Compact Modular Thermal Energy Storage System - ECHO” projesi “Horizon Europe Framework Programme - CL5-2022-D3-01: Sustainable, secure and competitive energy supply” çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulunmuştur. İTÜ’nün ortak olarak yer aldığı projenin, İTÜ yürütücülüğü Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Alper Aydın tarafından yapılacaktır.

Projede, Doç. Dr. Alper Sarıoğlan (Kimya Mühendisliği Bölümü), Doç. Dr. Didem Saloğlu Dertli (Afet Yönetimi Enstitüsü) ve Kim. Yük. Müh. Halil Dertli (Kimya Mühendisliği Bölümü) araştırmacı olarak görev alacaktır. Proje çalışmaları kapsamında yüksek lisans ve doktora öğrencileri istihdam edilecektir.

Söz konusu proje esnek, modüler, tak-çalıştır şeklinde çalışan sürdürülebilir bir termal enerji depolama sisteminin geliştirilmesini ve demo uygulamalarının yapılmasını içermektedir. Bu şekilde, bir binanın en az dört hafta süreyle ısıtma ve soğutma ihtiyacının birincil enerji kaynaklarına veya şehir elektriğine ihtiyaç duyulmadan sağlanması hedeflenmektedir. Hedeflenen sistemin modüler olması küçük apartmanlardan büyük binalara kullanılabilir olmasını sağlayacaktır. “ECHO” projesinin üstünlüğü, yeni termal depolama malzemeleri ile gelişmiş yenilikçi reaktör ve depolama tasarımlarının birleştirilmesi sayesinde uzun süreli termal depolamanın sağlanması ve depolanan enerjinin dijital kontrol sistemleri kullanılarak enerji ihtiyacının yüksek olduğu zamanlarda hem ısıtma hem de soğutma amacıyla kullanılmasıdır. Bu doğrultuda, termal enerji depolama için Faz Değişim Malzemeleri (Phase Change Materials – PCMs) ve Termo Kimyasal Malzemeler (Thermo chemical Materials – TCMs) kullanılacaktır.

“ECHO” projesi 17 ortaktan oluşmaktadır ve TRL 6-7 seviyesindedir. 4 yıl süreli projenin toplam bütçesi 7.110.953 Avro olup, İTÜ bütçesi 303.816 Avro’dur.

echo-projesi

Şekil. “ECHO” Projesi