imkanlar
“TEXWEAROTS” Projesi, Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Tarafından Desteklendi

Doç. Dr. Özgür Atalay’ın “TEXWEAROTS” adlı Projesi Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Tarafından Desteklenmiştir.

Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Atalay’ın “Textile-Based Wearable Soft Robotics with Integrated Sensing, Actuating and Self Powering Properties - TEXWEAROTS” adlı projesi AB’nin Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başlangıç Düzeyi çağrısı tarafından desteğe layık görüldü.

Öncül araştırma projelerini ve bu projeleri gerçekleştirecek olan bilim insanlarını sadece bilimsel mükemmeliyet kriterine göre değerlendirerek fonlayan ERC Programı tarafından Doç. Dr. Özgür Atalay’ın “TEXWEAROTS” isimli projesine 1,5 milyon Avro destek sağlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin aldığı ikinci ERC projesi olan TEXWEAROTS projesi, tekstil teknolojisi ile robotik bilimini bir araya getirerek tekstil temelli robotik yapılar üretecek. Üretilecek olan bu yapıların, kas güçsüzlüğü yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılması hedefleniyor. Proje kapsamında algılama, hareket etme ve enerji üretebilme yeteneğine sahip olacak tekstil tabanlı robotik yapılar ile gerçek manada giyilebilir yumuşak robotik yapılar üretilecektir

TEXWEAROTS projesi kapsamında üretilecek olan sistemler, günümüzde giyilebilir robotik yapıların karşılaştığı sorunlara çözüm bulmayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra, proje kapsamında ortaya çıkacak olan bilginin hem yumuşak robotik sistemlere hem de elektronik tekstil alanındaki ve esnek, giyilebilir enerji sistemleri alanındaki çalışmalara katkı sunması beklenmektedir.