“Smart Cholesterol-Mopping Polymer Nanoparticles in Niemann-Pick Disease Type C – NanoMops” İsimli Proje Horizon 2020 Programı Kapsamında Desteklenmiştir.
Horizon 2020 Programı Marie Sklodowska Curie Bireysel Araştırma Bursları 2017 çağrısı kapsamında üniversitemizden İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde Prof. Dr. Yusuf Yağcı danışmanlığında İTÜ BAP Birimi ve sonrasında TÜBİTAK desteğiyle doktora sonrası araştırmalar yapan Dr. Antonino Puglisi’nin “Smart Cholesterol-Mopping Polymer Nanoparticles in Niemann-Pick Disease Type C – NanoMops” isimli araştırma proje önerisi Avrupa Birliği Horizon 2020 Marie Skłodowska Curie Bireysel Araştırma Bursları (Individual Fellowships-IF) 2017 çağrısı kapsamında %96.40 lık bir değerlendirme derecesiyle desteklenmeye uygun görülmüştür. Bu projede araştırmacılar, Avrupa’da 100.000 kişide 1 görülen genetik olarak beyinde kolestrol birikmesiyle oluşan ve “Çocuk Alzheimerı” olarak da bilinen hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere akıllı polimerik nanotanecikler elde etmeye çalışacaklardır.
Toplam bütçesi 145,845 Avro olan 2 yıllık projenin ulusal ve uluslararası işbirlikleri oluşturması ve endüstriyel etkisinin yanı sıra toplumsal olarak bu hastalığa karşı duyarlılığın artmasına katkı sağlaması beklenmektedir.
Dr. Puglisi doktorasını İtalya’da Catania Üniversitesi’nde 2001 yılında tamamladıktan sonra İngiltere’de Greenwich ve Sussex Üniversiteleri’nde doktora sonrası araştırmalar yapmış ve Oxford Üniversite’si “spin-off” firması olan “Nanopore Technologies Ltd” de 4 yıl süre ile teknolojik platform oluşturmak üzere DNA dizilişleri konusunda araştırmalarını sürdürmüştür.