imkanlar
RECOTRANS

Integrated manufacturing of REciclable hybrid metal thermoplastic COmposites for the TRANSport sector 

Makina Fakültesi, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa BAKKAL’ın yürütücüsü olduğu “RECOTRANS-Integrated manufacturing of REciclable hybrid metal thermoplastic COmposites for the TRANSport sector” isimli proje Avrupa Birliği Horizon 2020 “Industry 2020 in the Circular Economy” çağrısı kapsamında desteklenmiştir.

Mayıs 2017’de başlayacak proje 42 ay sürelidir. Projenin toplam bütçesi 4.525.000 Avro olup, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) bütçesi 230.000 Avro’dur. Proje ortaklığında 7 ülkeden 4 akademik ve 9 endüstriyel partner bulunmaktadır. 

İTÜ Proje Ekibi; Doç. Dr. Mustafa Bakkal, Doç. Dr. Turgut Gülmez, Y. Doç. Dr. Mehmet Palabıyık, Y. Doç. Dr. Zeynep Parlar, Y. Doç. Dr. Canan G. Güleryüz Parasız  ve Ar. Gör. Azmi Timur’dan oluşmaktadır. 

Projenin amacı ulaşım sektörü için; metal ve kompozit malzemelerin üretimi ve birleştirilmesinde yüksek üretim hızlarına ve hafif tasarımlara imkan sağlayan, Mikro Dalga (MW), RTM, Lazer Kaynağı (LW) ve Pultrüzyon teknolojilerini de içeren yeni bir imalat yöntemi geliştirmektedir. Geliştirilecek teknoloji otomobil, kamyon ve raylı taşımacılıkta imalat ve enerji maliyetlerinin azaltılması, CO2 salınımının düşürülmesi ve ürünün pazara çıkış süresinin minimuma çekilmesini sağlayacaktır.

Geliştirilecek teknolojinin kısa bir özeti aşağıda verilmiştir.


Resim1